Banane disparate

Foto: graphicdesignblog.org

Drăguţele de ele! Ce să crezi, la ce te duce gândul când le vezi într-o postură nefirească pentru regnul din care fac parte? Numai punându-te în locul lor, am elucida misterul. Îmi par căzute la pat, ca după un drum lung şi anevoios. În fond, de ce să nu luăm în calcul şi această ipoteză. Ele cresc în locuri tropicale. De acolo până la noi au călătorit în baxuri, în condiţii greu de înţeles pentru noi. Dacă mai adăugăm şi stresul căpătat în urma administrării unei soluţii injectabile, pentru a le păstra prospeţimea, avem tabloul clinic al stării de sănătate. Cred, nu sunt chiar aşa de sigur, că schimbarea de fus orar le-a dat peste cap ceasul vegetal. Dacă la plecare, de acolo din ţinutul Esmeralda, aveau tenul de culoarea frunzei de palmier, la sosire, în portul Euxin, sunt de nerecunoscut, au o faţă de o culoare verde-galben, de zici că suferă cu ficatul, dacă ele ar fi înzestrate cu aşa ceva. Să nu uităm că au trecut dintr-o emisferă în alta, de la o climă cu aer cald şi umed la o climă temperat-continentală.
Dar, să nu le compătim prea mult! Sunt şi rămân nişte banale banane, dacă ne rezumăm numai a le consuma! Vom vedea si partea cealaltă a medaliei!
Şi-au revenit după câteva zile când s-au trezit expuse pe raftul unui supermarket. Aici nu s-au plâns de plictiseală. Au şi uitat de unde au venit. Au fost luate la palme-unele aspre, altele moi, catifelate-, au fost întoarse pe toate feţele de le-au trecut toate apele. Norocul lor, dacă se poate spune aşa, e că au încăput pe mîinile delicate a unei doamne- dintre acelea cu gusturi pentru fructele tropicale.
Două banane îngemănate au tresărit când au fost luate dintre celelate surate. Au simţit delicateţea unei mâini catifelate ce le-a întors pe o parte şi pe alta, ca apoi să fie puse în coş, printre alte legume şi fructe.
Mare le-a fost mirarea când, acasă la ea, acea doamnă nu s-a repezit să le folosească, adică să le consume, pentru aportul lor de minerale şi vitamine. Le-a dezbrăcat de coajă, cu mişcări încete, ca într-un ritual, nu chiar ca în acela ce presupune integrarea în absolut, până au rămas goale. Şi mai mare le-a fost mirarea, dacă nu supărarea, când ele s-au văzut dezbrăcate şi abandonate. Au revenit la sentimente mai bune, când doamna le-a aşezat pe un suport, un fel de pătuţ. Iar când le-a învelit cu un şerveţel, ele de de emoţie au adormit de-ndată, după ce s-au luat în braţe.
Ele, bananele, n-au mai ştiut ce s-a întâmplat cu cojile lor- hainele în care au crescut mari şi frumoase.
Nu aruncaţi cojile de banană, sunt bune pentru îndepărtarea negilor, care ne apar pe ici şi pe dincolo!

Ajungând aici cu povestea celor două banane, mi-am dat seama că ar mai fi un motiv care să le justifice poziţia în care au fost surprinse: dormind dezbrăcate, adică decojite.

De la o vreme, plantaţiile cu arbori de banane din Taiwan, Indonezia, Malaiezia sunt atacate de Race 4, o ciupercă rapace şi greu de combătut, un fel de SIDA.

Bananele simt acest pericol de moarte. Şi cum nu au instinct de conservare, sau poate că da, banana de Esmeralda, din America Centrală, cade imediat la pat când este curtată de o altă banană de pe meleaguri indoneziene. Aceasta din urmă o face din disperare – e pe cale să dispară.

Nu trebuie să le lăsăm să-şi facă de cap! Este sinucidere curată! Trebuie întreprins ceva, la scară planetară!
Să nu lăsăm bananele la cheremul unei ciuperci distrugătoare.
Dacă ele dispar, cu ce le vom înlocui? Este cel mai frumos şi atrăgător fruct. Se poate consuma natural, caz în care nici nu trebuie spălate. Mai pot fi pregătie sub formă de băuturi sau prăjituri; şi alte şi alte utilităţi după fantezia culinară a fiecăruia! Salvaţi bananele, cât nu este prea târziu!

Recomndări:
Ioan Usca, Gabriela Satvisky, Cella .

5 gânduri despre &8222;Banane disparate&8221;

    • Nicu 15/05/2012 / 14:45

      La tine, in urbe, sarbatorirea zilei de 9 Mai a devenit o frumoasa traditie… Sa nu arunci cojile de banane, sunt si ele bine la ceva!

      Apreciază

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s