Pe urmele paşilor

Laptop-ul, Tableta, SmartPhone-ul – şi alte asemenea “drăcovenii” ce vor mai apărea- dau şi vor da noţiunii de călătorie o altă conotaţie. Avantajul călătoriei virtuale e că nu capeţi febră musculară în muşchii picioareleor, ci mai degrabă te alegi cu durere de cap sau ochi obosiţi. Indiferent cât de mult morcov ai mânca, şi câtă cafea ai bea, pentru a nu-ţi obosi ochii şi mintea când priveşti lumea prin ecranul LCD, tot nu ajungi la acea stare afectivă, de confort spiritual, pe care o dobândeşti în timpul şi mai ales după o călătorie în lumea reală.
Mijloacele, de astăzi, ce te ajută să te muţi rapid dintr-un loc în altul, un fel de pseudoteleportare, te văduvesc de a te îmbogăţi sufleteşte pe drumul dintre punctual de plecare şi cel de sosire – să intri în legătură cu fel de fel de oameni, să vezi altfel de lucruri decât cele de acasă.
Ce poţi să vezi prin hubloul avionului? Mai nimic faţă de cât şi câte vezi mergând pe jos, la pas. Deşi obositoare şi lungă ca durată, călătoria pe jos e ca o rostogolire a unui tambur magnetic pe care se păstrează din tot ceea ce vezi, doar ceea ce te frapează: ineditul, noutatea, şi chiar absurditatea, de ce nu?

În ziua de azi, sunt puţini cei care să se încumete la a face călătorii îndepărtate, fie mergând numai pe jos, fie călare pe bicicletă. La drum dacă se strică bicicleta se poate găsi un măgar or o cămilă (mai repede găseşti un măgar!).

În anul 1325, la un an după moartea lui Marco Polo, un musulman, Ibn Battutah, a plecat din ţara sa, Maroc, colindând Nordul Africii, Europa de Est, Asia – din Iran până în China-, acoperind o distanţă de 75 mile terestre, străbătând 40 de ţări. S-a întors acasă, în oraşul Fez din Maroc, după 30 de ani de peregrinare. A rămas mărturie cartea: Călătoriile lui Ibn Battutah.
Tim Mackintosh Smith, un temerar al zilelor noastre, a mers pe urmele ( cu eroarea de rigoare ) călătorului şi geografului arab.

Pe site-ul The Man Who Walked Across the World se pot viziona trei doumentare video.

Pinguri:
Alex’andra, Cella, Lorena, Luminita, Vania, Vlad.

4 gânduri despre &8222;Pe urmele paşilor&8221;

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s