Multumita lor, inaintasilor nascocitori!

Traiesc in miezul unui ev aprins, invadat de lucruri inteligente.

Apas pe un minuscul buton și undeva in, parcare, motorul masinii mele porneste, și pana voi iesi din casa el toarce, toarce, se incalzeste, și daca el se incalzeste atunci habitaclul este invadat de un aer caldut, gheata de pe parbriz se topeste.

Pe ecranul de pe bord imi apare un mesaj: Nu uita sa treci pe la moll Coresi sa-ti  ridici produsele comandate online.

Nu mai stau la coada sa platesc  taxa de pod, cu o zi in urma am platit-o prin sms.

Batrane,  iti trimit pe WhatsApp o problema de matematica, te rog sa ma ajuti sa o rezolv!

Ma uit pe  smart-tv la un film, l-am ales din multe altele de pe  zeci de canale tv, si când filmul  se intrerupe pentru publicitate trec  tv-ul pe internet, rasfoiesc pe rand site-rile din lista cu favorite a browser-ului, citesc doar ce ma intereseaza,  intru pe reteaua de socializare, apoi intru in contul yahoo sa citesc e-mail-urile, revin si programez acelasi inteligent tv  sa-mi deschida un anume canal de stiri la ora  19.00.

Am dat doar cateva exemple dintr-o lista lunga, o lista care nu se va sfarsi prea repede.  Oare cati dintre noi cei care  folosesc aceste bijuterii ale electronicii si ale tehnicii  informatice,  astazi, in deceniul al doilea, din secolul XXI al mileniului trei, mai au timp sa se intrebe  când si cum au aparut ele in viata noastra cea de toate zilele.

Nu stiu daca exista o borna temporala pentru aceasta ”sarabanda” tehnolocica si informatica.  Ar fi nedrept sa începem cu descoperirea microprocesorului, in anii saptezeci, sau cu inventarea tranzistorului in anii patruzeci. Poate ar fi nedrept sa nu ne întoarcem cu gândul  în primii ani ai secolului douazeci când s-au descoperit si fabricat acele dispozitive  numite generic tuburi electronice.

Secolul douazeci, un secol al vitezei, un secol controversat,  pe de o parte un secol de excelenta in domeniul stiintei si tehnicii, iar pe de alta parte un secol al celor doua devastatore razboaie  mondiale, un secol  in care  omul a pasit pe Luna dar si secolul nefericitei  descoperiri a  bombei nucleare, secolul  unor regimuri totalitare.

Este totusi un miracol ce s-a intamplat l-a mijlocul secolului douazeci  când s-a trecut de la acele calculatoare cu tuburi electronice, de marimea unui dulap sau chiar de marimea unui bloc de locuinte,  la acele dispozitive semiconductoare,  ca niste miriapozi, si de aici prin integrarea tot mai inalta, la microprocesoarele de astazi, de marimea unui banut or chiar mult mai mic.

Toate aceste exceptionale inventii si realizari au fost si sunt multumita lor, inaitasilor nostri, nu tuturor, nu, ci doar acelora cu mintea sclipitoare –   nascocitori, descantatori ai bobului de siliciu!

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Multumita lor, inaintasilor nascocitori!&8221;

  1. Cu tot progresul … totuși omul pierde din bogăția, frumusețea sufletului… sensibilitatea, sinceritatea, omenia… devin niște calități secundare în aprecierea unui om… Poate anume calculatoarele atrăgătoare, miraculoase, ne pun viața în pericol, transformându-ne în niște zombi, ușor de manipulat? Mult spor și inspirație!

    Apreciază

    1. La începutul erei sale, calculatorul se numea masina de prelucrat date si informatii, el se dorea a fi de real folos in prelucrarea rapida si intr-un volum mare. Ulterior o data cu aparitia limbajelor prietenoase el a devenit un mijloc de distractie, de petrecere a timpului liber, si de aici pana la sarabanda retelelor de socializare nu a fost decat un pas. Ca orice masina si calculatorul este periculos, doar ca nu te raneste fizic. Fiecare este sau trebuie sa fie stapan pe sine! Multumesc pentru comentariu! Muza sa va fie aproape!

      Apreciat de 1 persoană

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s