De la un joc de cuvinte 


Dezlegand o problema de enigmistica  a rebusistului  Dan Stefanescu, cote+scu(t)=Cotescu,  am primit un imbold sa caut si sa aflu ce s-a scris si  daca se  mai scrie despre cel care a fost actorul de comedie  Octavian COTESCU.  Am gasit un Documentar pe site-ul Agerpres, in 14 februarie actorul ar fi implinit 85 de ani. Octavian  Cotescu s-a nascut sa fie actor, sau asa a fost sa fie,  daca urmarim  numai  drumul sinuos al destinului sau din anii de liceu. Primele clase din cele opt, le-a urmat la  Liceul National din Iasi, apoi in 1943 s-a inscris la  Liceul Militar din Iasi (In vara anului 1940 armata  sovietica ne luase prin ultimatum Basarabia si Bucovina de Nord, asa se explica de ce   Liceul Militar Stefan cel Mare din Cernauti a trebuit sa se mute la Iasi). Dupa razboi, in anul 1945, Liceul Militar este desfiintat . (Lesne de inteles, Stalin  ne dorea un viitor de aur, fara sa ne intrebe in prealabil daca voiam si noi, romanii, asa ceva). Viitorul actor,  revine in bancile Liceului National din Iasi. Nu a terminat toate   clasele de liceu, era elev in clasa a VI-a,  in toamna anului foametei – 1946, cand  a dat examen si a intrat la   Conservatorul de Arta Dramatica din Iasi. Dupa absolvire, in anul 1950, la varsta de 19 ani   a fost repartizat in Bucuresti la Teatrul Bulandra. Cu talentul sau deosbit ne-a bucurat, ne-a imbogatit sufleteste, in toti anii pe care ii va avea de trait. A  jucat in multe piese de teatru si  film, dar si in programe de radio si tv. Cine nu-si aminteste de serialul tv, Tanta si Costel?! Alaturi de actrita Coca Andronescu a dat viata personajului Costel din schitele umoristice ale scriitorului Ion Baiesu. Asa de bine a intrat  in pielea lui Costel incat atunci cand apare pe scena in armura si plin de sange in tragedia shakespeareiana Mecbeth unii spectatori incep sa rada: „Ha, ha, ha, uite-l pe Costel”…  Astazi, daca ar mai fi trait actorul  ar fi avut  varsta de 85 de ani! E bine ca nu a disparut si din arhiva tvr. De cand TVR nu mai are bani pentru noi programe, il l revad cu mare placere  pe actorul Octavian Cotescu, dar si pe  alti  mari actori romani, in emisiunea de duminica, Gala umorului.

Marele actor Octavian Cotescu s-a născut la 14 februarie 1931, la Dorohoi. A urmat Liceul Național (1942-1944), Liceul Militar din Iași, mutat la Timișoara și Pitești, care a fost desființat în 1945. Revenit la Iași a reluat cursurile Liceului Național.

Sursă: DOCUMENTAR In Memoriam Octavian Cotescu – 85 de ani de la nașterea marelui actor – AGERPRES

Anunțuri

3 gânduri despre &8222; De la un joc de cuvinte &8221;

    1. Frumoase cuvinte! Nu l-am cunoscut din postura sa onorabila de profesor dar mi-l imaginez traind la fel ca si pe scena sau pe marele sau micul ecran. Da, a fost un actor de o inalta tinuta artistica. O zi frumoasa iti doresc!

      Apreciază

  1. Nici eu nu l-am cunoscut în postura sa de profesor sau rector dar mi-am adus aminte că am citit de-a lungul vremurilor rânduri elogioase din aceste puncte de vedere. Da, a fost un actor de marcă, de înaltă ținută artistică de aceea ne bucurăm de câte ori ne aducem aminte de el sau vizionăm scenete umoristice, piese de teatru sau filme cu el.
    Mulțumesc, asemeni.

    Apreciat de 1 persoană

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s