S-a intamplat Linia 13 barat (2)

Femeia îngenucheată pe trecerea de pietoni are părul răvăşit, câteva şuviţe îi cad pe faţă. Cu eşarfa şi poşeta într-o mână ea încearcă să se ridice. Dan se apropie de ea. Femeia întinde spre el mâna. Dan  o ţine  uşor de braţ,  o ajută să se ridice. Simţind că femeia îşi pierde echilibrul,  el o sprijină ţinând-o de după umeri. Femeia îşi trece mâna peste faţă,  prin păr, încearcă să-şi pună ordine în ţinuta sa. Dan îi vede paloarea feţii.

„Trebuie să sun la 112!”. „Nu! Mulţumesc! Sunteţi tare drăguţ că mă ajutaţi!” „Sigur nu sunteţi lovită?” „Nu!, treceam pe verde, eram pe la jumătatea drumului când aud scrâşnete de cauciucuri, un huruit înspăimântător, îl vedeam cum vine spre mine, însă nu ştiu cum de s-a răsucit, a trecut foarte aproape, nu m-a atins, doar un suflu puternic m-a dezechilibrat, m-am împiedicat şi am căzut.” Dan în timp ce o ascultă, este atent la vocea ei, deşi gâtuită de emoţie vocea i se pare cunoscută, îi răscoleşte amintiri ascunse undeva într-un sertar al memoriei.

Femeia nu mai povesteşte, tresare, simte că este privită într-un fel aparte. Ea, de abia acum  îl priveşte pe Dan,   faţa i se luminează. „Dan!?” Dan privind-o din nou, recunoaşte lumina ochilor ei, O cuprinde de umeri.   „Magda?” Se iau în braţe. Se sărută pe obraji. Magda  se îmbujorează la faţă. Dan o ia de mână. Ei urcă pe trotuar. „Magda, nu-mi vine să cred!” „Doamne, în ce situaţie ne revedem!” „Spune-mi unde mergeai?” „Acasă, locuiesc la bloc, nu departe de aici.” „Vreau să te conduc.Cum să te las să mergi singură pe stradă după tot ce ţi s-a întâmplat!” „Nu mai sunt ameţită, îmi mai tremură picioarele. O să-mi revin. Dan, să ştii că am văzut moartea cu ochii!”
Între timp sosiseră mai întâi  maşina poliţiei,  apoi ambulanţa. Magda nu vrea să meargă la spital, însă poliţistul şi medicul o obligă să meargă, îi explică că aşa cere  procedura. Ea acceptă. Dan o însoţeşte.
La serviciul de urgenţă, el stă lângă patul ei, o ţine de mână, o  mângâie, este tandru cu ea.  Ei  aşteaptă ca  medicul de gardă pe baza investigaţiilor făcute să dea verdictul dacă trebuie sau nu să rămână peste noapte în spital.  Stând aşa foarte aproape unul de altul, îşi amintiesc de anii din vrema studenţiei, de prietenia lor, fusese chiar o iubire între ei, nu durase mult, doar până după anul doi de studii. Magda îşi aminteşte, vorbeşte pe un ton vesel, de scena ce i-o făcuse după o petrecere în clubul studenţilor, când el o certase că dansase mai mult cu un băiat din an mai mare şi asta n-ar fi fost mai nimic dacă ea nu s-ar fi lăsat sărutată de acel băiat. După atâta vreme, acum, acea scenă, lui Dan i se pare ca o fotografie ştearsă. Ei îşi mai povestesc frânturi din viaţa de după absolvirea facultăţii. Ea îi spune că a avut o căznicie nereuşită, că a trebuit să divorţeze, şi în final a ales să se mute cu serviciul aici în capitală, în oraşul în care îşi petrecuse cei mai frumoşi ani.
Medicul de gardă îi spune Magdei că nu este necesară internarea ei.
De la spital ei pleacă împreună. Un taxi îi lasă la scara blocului. Dan o conduce până la uşa apartamentului ei. El îi cere numărul de telefon. Ar vrea să se mai vadă, să o invite la o cafea. Pe ea o distrează purtarea asta a lui de adolescentin. „Dane, tu nu te-ai schimbat deloc!” Îl invită să intre în casă. În timp ce îşi caută cheile în poşetă, Magda îl asigură pe Dan că poate să fie liniştit, să nu-şi facă griji, căci ea este singură. „Haide, intră, te rog!” Dan păşeşte dincoace de prag, Magda închide uşa după el, învârtind cheia în broască, apoi aprinde lumina. Privirea lui Dan cade pe restul de trabuc din scrumiera de pe măsuţa dintre fotolii.
Anunțuri

2 gânduri despre &8222;S-a intamplat Linia 13 barat (2)&8221;

 1. Buna dimineata Nicu !
  Sa nu-mi spui maine-poimane ca
  ” restul de trabuc din scrumiera de pe masuta dintre fotolii ”
  era de la Magda ……………:) 😦 🙄
  Ti-a placut GOLUL debutantului de la STEAUA,
  ROBERT VALCELEANU ?

  O duminica frumoasa !
  Aliosa.

  Apreciază

  1. Salut, Aliosa
   Magda nu fumeaza nici chiar trabuc si nu este stelista. Insa mi- a soptit ca i-a placut golul marcat de tanarul debutant Valceanu.
   O duminica linistita in familie!
   Nicu

   Apreciază

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s