Jocurile olimpice, jocuri politice

Am urmarit pe canalul public de televiziune deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarnă ce se vor desfăşura în staţiunea rusească Soci, între 7 şi 23 februarie 2014. Un spectacol grandios, altminteri de aşteptat de la o ţară ca Federaţia Rusă, care nu a pierdut ocazia de arăta lumii că locul ei este între marile puteri ale lumii. ( Cifra totală a cheltuielior este de zeci de miliarde de euro, mai mult decât a cheltuit China pentru Olimpiada de vară din 2008!)

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a început discursul său cu un salut în ruseşte apoi a continuat în engleză. Am găsit tradus un pasaj:
„Nu sunteţi doar cei mai buni, sunteţi sportivi olimpici. Ne veţi inspira. Voi daţi viaţă valorilor olimpice. Sportul olimpic uneşte oamenii. Este posibil să trăiţi împreună, fără nicio formă de discriminare, să daţi un exemplu de pace”.
Gândesc şi eu că n-ar fi rău ca toate statele lumii să militeze pentru o lume care să trăiască în pace şi armonie. Atunci jocurile lor politice ar avea o finalitate.

Preşedintele Vladimir Putin, în calitatea sa preşedinte al ţării gazdă, a declarat deschise Jocurile olimpice de iarnă 2014! Este a doua oară când Rusia, moştenitoare a URSS, este gazda jocurile olimpice. În 1980 Moscova a fost gazda Jocurilor olimpice de vară. Atunci, ele au fost deschise de Leonid Brejnev. Dacă tot am amintit de acel eveniment, să mai adaug, aşa ca un arc peste timp, faptul că Olimpiada de la Moscova a fost boicotată de SUA ca răpuns la invadarea Afganistanului de către URSS! S-au alăturat protestului 65 de ţări, printre ele au fost China, R.F. Germania, Japonia, Egipt, Turcia, Israel. Dintre ţările socialiste doar Albania nu a participat. Au fost jocuri politice? Au fost! România a partcipat atunci cu cel mai mare lot de sportivi din istoria participării ei la jocurile olimpice. Aşa s-a scris o filă a istoriei olimpiadelor!

Din ce am văzut pe micul ecran, şi cum mi s-a dat, mi-a plăcut imaginea panoramică a staţiunii scăldată într-o baie de lumini multicolore. Lumini şi umbre. jocuri şi cântece, ceva ca de basm. O oază a creaţei, bucuriei, frumuseţii umane într-un teritoriucu risc ridicat de atacuri teroriste. Auzind cântece ruseşti mi-am amintit, fără a fi nostalgic, de acel cântec melodios ca o barcă pe uşoare valuri, al cărui refren în româneşte spunea aşa: “să nu uiţi nici tu ce minunate sunt serile de la Moscova.” Poate până la finele acestei olimpiade se va naşte un cântec cu serile minunate de la Soci. Nu ştiu cât de minunate vor fi şi pentru localnicii din Soci care sperau să li se aducă ţeava cu gaz în casă. “Ne-au promis că ne vor pune gaze, dar nici acum nu avem.” Jocuri politice înaintea de a începe jocurile olimpice!

Am găsit în presă câteva reportaje de la faţa locului. Nu sunt încântătoare, reporterii nu sunt romantici, nici lirici, ci amatori de senzaţional. Se face mare tapaj cu acel incident din timpul spectacolului, când din cei cinci fulgi albi ca de de nea unul nu s-a deschis, s-a blocat. Emblema jocurilor olimpice avea patru cercuri mari şi unul mic, amărât. Omul cu imaginea a comutat de îndată camera tv pe tribune. Au apărut deja glume pe seama acestui cerc care nu a vrut să se deschidă, cu aluzie la o minoritate anume! Jocuri politice!
Şi după Olimpiada de la Moscova din 1980 a apărut un banc cu cercurile olimpice. Brejnev începe discursul său cu: O!…( pauză, apluze), continuă tot cu: O!…( pauză, aplauze). Un tovarăş apropiat preşedintelui se apropie şi-i şopteşte: Tovarăşe Brejnev nu trebuie să citiţi toate cercurile olimpice. Jocuri politice!

La ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de iarnă au defilat pe stadionul olimpic Fişt din Soci aproape 3000 de sportivi din 88 de ţări ale lumii. Tinerii olimpici români , 24 la număr, participanţi la această olimpiadă, au fost salutaţi prin apluze şi de premierul Victor Ponta, prezent în tribună împreună cu soţia, Daciana Sârbu. Acasă, la Bucureşti, liberalii din alianţa USL anunţau o listă cu propuneri pentru o remaniere guvernamentală, printre ei, celebrul Klaus Johannis, propus pentru funcţia de vicepremier! Asta, da, deschidere a jocurilor politice de iarnă ale USL. Ei cu jocurile politice, eu cu jocurile olimpice. Aştept cu încredere şi speranţă rezultate frumoase de la sportivii români, să-i văd pe podium şi, de ce nu, să auzim şi noi de acasă intonându-se la Soci, imnul României.

N.Scutaru

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Jocurile olimpice, jocuri politice&8221;

 1. Salut Nicu!
  Frumoasa postare !
  Sincere felicitari !
  Cat despre cele dorite de tine vs. intonarea Imnului ROMANIEI
  la actuala editie a J.O.de iarna de la SOCI,
  cu regret profund trebuie sa-ti spun :
  – NICIO speranta !!! 🙂 🙂 🙂
  In sport este o vorba nescrisa :
  – Putin investesti, putin ( nimic ) primesti !!! 🙂
  Despre cearta pentru ” ciolan ” a uselistilor,
  SIGUR vei auzi destule in urmatoarele zile !!! 🙂 🙂 🙂
  Romanul uita repede dar eu nu am uitat ca PNL ( alianta DA )
  l-a inscaunat pe base la Cotroceni …………………
  care base ipocrit, acum il lauda pe neamt ca sa bage discordia in USL !!!
  ” Curat murdar coane ” base !
  Cand nemtu a fost propus ca prim -ministru al ROMANIEI de chiar actualii protagonisti,
  basistul dracului l-a refuzat
  si-n final pe piticul cosas l-a propulsat
  si-apoi, TARA impreuna au devastat,
  scoate-i-ar dracu’ la mezat !!! 🙂 🙂 🙂
  Sa ai o saptamana frumoasa prietene Nicu !
  Aliosa.

  Apreciază

  1. De ce esti asa de sigur,poate poate vom castiga la Soci.
   Aliantele se fac si se desfac, acu jucam cu USL. J O de iarna tin pana in 23 februarie, jocurile politice…
   O saptamana speciala sa ai!

   Apreciază

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s