Din alt punct de vedere

rasaritul

Monica i-a cerut lui Sorin să caute cea mai bună ofertă pentru a petrece un sejur la mare, dar, nu pe litoralul nostru ci afară, la bulgari, la turci sau la greci.
Sorin a colindat agenţiile de turism din oraş, a căutat şi pe internet, şi a adunat o mulţime de oferte. Când îşi beau cafeaua împreună, îndeosebi dimineaţa, înainte de apleca la slujbă, Monica aducea în discuţie ofertele de vacanţă. Sorin prezenta câte o ofertă, cel mult două, timpul nu le permitea mai mult, punea pe un taler al balanţei avantajele, pe cealălalt taler dezavantajele, şi cum balanţa nu se înclina, amânau decizia, nu se întrunea consensul.
Sorin, argumenta: ” Dintr-un punct de vedere…, da, ar fi bine, însă din alt punct de vedere…, lucrurile se văd altfel, să ştii asta e părerea mea!”
text-align: justify;Monica, replica:”Mai lasă-mă cu punctul tău de vedere, hai să ne hotărâm odată, că vine vara!”
După ce tot au pritocit şi au strecurat ca mălaiul prin sită fiecare ofertă, n-a mai rămas nicuna în picioare, doar ceva tărâţe.
Într-o dimineaţă, la cafea , Sorin i-a spus Monicăi: „Măi, Monica, nu-ţi e dor de o vacanţă la Mamaia, la Eforie Nord, sau la Neptun? Din punctul meu de vedere, să ştii că nu va fi rău deloc? ”  Monica nu s-a arătat deloc încântată de punctul lui de vedere.
A rămas totul baltă până când într-una din şirul dimneţilor frumoase de primăvară, ea i-a spus lui Sorin: „ Ştii ceva!, pe cine am întrebat dintre colegele mele, toate mi-au spus că vor merge să se distreze pe litoralul nostru? Hai să încercăm şi noi, dar caută te rog o pensiune sau o vilă, nu vreau la hotel. Din punctul meu de vedere…”  Sorin i-a răpuns, pe loc: ” Monica, hai că e bine, poţi să ai şi tu un punct de vedere.”
Sorin, după alte câteva zile, timp în care a luat  la bani mărunţi ofertele litoralului nostru, a venit cu o propunere inedită: „ Monica, ce zici de chestia asta, să petrecem concediu într-o staţiune de munte, foarte aproape de casă, adică în oraşul nostru?! Din punctul meu de vedere… ” Monica a chicotit, a râs de-a binelea când l-a auzit ce-i propune. „ Măi, tu te-ai gândit mult?! Cum vine asta să petrecem vacanţa acasă, chiar dacă oraşul este unul turistic? Poate fi altceva, dar nu vacanţă. ” Sorin nu s-a lăsat bătut. A făcut o listă de cheltuieli zilnice, în care a trecut şi servirea prânzului la o terasă din oraş, a mai trecut drumeţii, vizite la muzee, expoziţii şi mănăstiri, şi chiar o surpriză: o cină romantică. Apoi a făcut socoteli, a comparat cu ofertele de pe litoral şi a reieşit că e mai convenabil să-şi petreacă două săptămâni de vacanţă în oraşul de domiciliu.
„Monica, nu-i vorba că facem economii. Din alt punct de vedere ştii cum e la mare, pe litoralul nostru… cu manele, cu muzică dată la maxim… din punct de vedere al aglomeraţiei însă, aici acasă, în oraşul nostru, vom fi mai puţin stresaţi.”
Cu toate punctele de vedere şi argumentele aduse, Sorin nu a avut trecere în faţa ei. După câteve zile, Monica a reluat discuţiile, dar, de pe un alt palier:
„ Mă, Sorine, eu te ştiam de băiat deştept, cu multe puncte de vedere, dar de ce nu ai şi curajul să pui unde trebuie punctul. Uite, o să pun eu două puncte, nu unul: nu crezi că ar fi timpul ca două săptâmâni sau măcar una să stăm departe unul de altul? Ce zici, de chestia asta? Din punctul meu de vedere…” Sorin nu se aştepta ca Monica să meargă aşa departe, cu un asemenea punct de vedere. La suprafaţă părea surprins de propunerea ei. Însă în mintea sa, rotiţele mergeau şi derulau imagini dintr-un viitor film avându-l pe el ca actor principal: „Cum e să fii din nou burlac”. Era un punct de vedere inedit. După ce se învârti prin cameră, privind mai întâi pe tavan şi apoi pe covor, el îi răspunse: „ Dacă veneam eu cu propunerea asta, aoleu!, ce-mi auzeau urechile!” Apoi el întinse mâinile către ea şi se hotărî să ia taurul de coarne: „Măi, Monica, doar tu ştii că eu te contrazic rar, rar de tot, de fapt nici nu-mi stă în obicei, şi apoi sincer, din punctul meu de vedere, eu vreau ca tu să te simţi bine. Nu? Dacă ţie îţi este bine, mie n-are cum să-mi fie rău! Nimic mai simplu! Nu? Monica evadează! Mergi tu, la mare!… Ia maşina mea!… Cred că Oana, fiică-ta, n-ar avea nimic împotrivă să te însoţească, şi nusingură. O auzisem vorbind la telefon cu prietenul ei: – Bogdane, sunt de acord! Ce mişto o să fie! Am fost la turci dar în Vama Veche n-am fost în nicio vară. Îl conving eu pe babacu, lasă pe mine, îmi va da maşina.
Aşa că Monica dragă, tu mergi cu ei la Vama Veche şi eu râmân să-mi petrec vacanţa în staţunea noastră de munte. N-ai observat că de la o vreme e mai cald la munte decât la mare? Să nu-ţi faci griji, o să mă descurc eu, n-a murit nimeni din asta! Şi-apoi din alt punct de vedere privind lucrurile, ele nu arată, deloc,  rău!”
…Sorin se trezise cu o stare aparte, o stare de bine, nu se mai simţise aşa de pe vremea când era burlac. Îi venea să fluiere, îşi aminti de un cântec din anii studenţiei, şi începu să-l fredoneze. Cântând uşor, mai mult îngânat, intră în baie…, apoi ieşi, cu acelaşi cântec pe buze, şi intră în bucătărie, aici porni radioul, deschise frigiderul, puse pachetul de unt şi cutia cu icre pe masă, închise frigiderul, puse în prăjitorul electric două felii de pâine, porni aragazul, puse la foc ibricul cu apă pentru cafea. Fredonând, intră în sufragerie, dădu o tură cu mâinile întinse în lateral, imitând zborul unui vultur, porni televizorul, ieşi cu mâinile lăsate pe lângă corp, uşa nu-i permitea să le ţină întinse, intră în camera de lucru, se aşeză, porni laptopul… el privea cum acesta se reanima, privea şi cânta, îşi aminti de alt cântec de pe timpul studenţiei… intră în contul de pe yahoo să-şi citească poşta electronică… lăsă laptopul să-şi ronţăie biţii, ieşi şi intră în bucătărie…  scoase pâinea din prăjitor, turnă cafea în ibric, o lăsă să fiarbă până se umflă, opri focul, îşi puse cafea în cană, ieşi cu ea în mână fredonând acelaşi cântec, intră în camera de lucru, puse cana fierbinte pe un suport de lemn, se aşeză confortabil în fotoliu… derulă pagina în jos, apoi în sus, pagina cu email-uri…  Sorin căută, febril, o anume adresă…, o găsi…, deschise mesajul… Sorin citea şi fredona, apoi pe măsură ce înainta cu cititul tot mai rar fredona şi pe un ton mai scăzut până când în cameră se mai auzea doar ventilatorul laptopului, acesta avea un zgomot monoton, ca apa unui râu de munte.
Sorin bea cafeaua privind într-un punct fix, undeva deasupra ecranului. Întorcea pe toate feţele mesajul. Gândea cu glas tare, n-avea cine să-l audă: „Odată şi odată trebuia să se întâmple. Dar de ce tocmai azi când nu sunt constrâns, nu sunt legat cu funia de casă. Nu-i înţeleg pe deplin punctul ei de vedere. Ce-o fi înţeles ea,  când tot îi spuneam să avem grijă ca a relaţia noastră intimă să nu se banalizeze, să nu se dilueze ca o maioneză tăiată, şi primul pas ar fi ca întâlnirile să nu mai fie planificate şi al doilea pas, să fie mai rare? Uite, ce a înţeles ea din toată treaba asta! Eu am încercat să menţin focul şi văd că ea toarnă apă peste el. Îmi spune că pleacă trei luni în străinătate, cu o bursă de studii. Cum dracu’ a prins o bursă acum în lunile de vară, şi nu astă iarnă? Din alt punct de vedere vorbind ea are tot viitorul în faţă, o carieră frumoasă… Din punctul meu de vedere, ea nu a ales bine momentul, dacă l-o fi ales. O săptămână sunt şi eu burlac şi n-am cu cine să-mi petrec timpul. Dar, poate că tocmai în asta constă frumuseţea vieţii de burlac, să laşi totul în voia sorţii.”Sorin s-a deconectat de la internet, a închis laptopul. I s-a făcut foame. A intrat în bucătărie, a spart patru ouă, le-a bătut cu telul până s-a umplut castronul de spuma lor… După ce şi-a potolit, cât de cât, foamea, a dat două telefoane. La primul i-a răspuns robotul, iar la al doilea i-a răspuns prietenul său, Dan: „ Alo!… ce faci Dănuţule, mai trăieşti? … îs liber… da, mă, ca vulturul… o săptămână… îmi pare rău… nu ţ-ai găsit un job?… te cred, dar din alt punct de vedere vorbind viaţa cere să fie trăită… da, am o propunere… nu… altceva… ca să uiţi de grija jobului, hai cu mine  „ la pescuit ”  … da, ca în vremurile noastre bune, pe vremea când eram tineri burlaci.”…
Anunțuri

11 gânduri despre &8222;Din alt punct de vedere&8221;

 1. Simpatic „punctul de vedere”… Iar includerea „pescuitului” aici ai făcut-o fără cusur.
  Bravo, Nicu! 🙂

  Eşti la înălţime, pe bune! 😆

  Apreciază

 2. Salut prietene !
  Ca de obicei, iese in evidenta talentul tau de povestitor subtil .
  Marea unde-ai fost recent, ce POVESTE ti-a inspirat ?
  Cand ne-o spui si noua ?
  O zi buna !
  Aliosa.

  Apreciază

  1. Un bun prilej sa reascultam melodia filmului „BD la munte si la mare”, muzica compusa de Ion Cristinoui, versuri Mihai Dumbrava, in interpretarea Margaretei Paslaru… Varianta originala Mediterana a fost prezentata la Festivalul de muzica usoara Atena 1970!

   Apreciază

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s