Lady Dochia

Baba Dochia
Foto: de aici!

De ziua copiilor ei, Valentine- un copil din flori- şi Dragobete, Baba Dochia renaşte, de undeva, de aproape, dintr-un spaţiu paralel. Călugării din schitul de pe muntele sacru- panteonul Dochiei- ştiu că se întâmplă asta, însă nu-şi fac timp pentru ea. La drept vorbind nici n-au cum să o vadă, aşa cu una cu două. Nu se lasă ea, Baba Dochia, văzută de oricine, fie ele şi feţe cucernice. E tare grăbită. Are o întâlnire de grad zero. Baba Dochia coboară de pe munte, pe topoganul cu apă îngheţată- cascada Duruitoarea. Ţinta ei este mai întâi un magazin, un minimarket, din satul Durău, unde trebuie să facă shoping. Numai azi nu-i mâine, ziua fiului ei, Valentine. Ştie că face mofturi, îi place, numai hamburgeri cu bere şi-i mai place, la nebunie, să sărute fetele, numai pe cele care beau pepsi. De fapt fetele umblă înnebunite după el. Lui Valentin nu-i place mămăliga cu brânză de oi păstrată în coajă de brad, şi nici borşul cu fasole. Valentin e copilul din flori al babei Dochia. E o poveste lungă cu acest al doilea copil al ei, de care Baba Dochia nu-i place să-şi amintească.

A fost, că de n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit, şi ce ar căuta pe la noi, Valentine?
În anul când s-a dat oamenilor frâu liber spre Vest, Baba Dochia – parcă îi luase cineva minţile, dar, nu numai ei- a plecat în lumea nouă, pe tărâmul libertăţilor cu nemiluita. Se credea o Zână plecată în căutarea lui Făt Frumos din Lacrimă. A ajuns, din întâmplare, în campusul univerităţii Yale, unde ea a cunoscut un bărbat, cam de vârsta ei, un conferenţiar; altfel, un om fără prejudecăţi, libertin, uns cu toate alifiile. Dochia era mai reţinută, la început, apoi după ce a deprins limba oamenilor liberi, a devenit mai comunicativă, chiar avea dezinvoltură. Bărbatul cu părul grizonat, gros la trup şi înalt o întrebă: – Pe mine mă cheamă Valetine, pe tine, frumoaso din poveşti, cum te cheamă şi de unde vii? Ei îi plăcu cum îi vorbise, deşi ea ştia că el exagerează. – Mă cheamă Dochia ( a omis intenţionat prenumele Baba) şi vin dintr-o ţară, frumoasă, bogată în sărăcie, unde lumea de-abia cunoaşte ce înseamnă să fii liber. – Ooo, lady Dochia! Vino cu mine, să-ţi arăt cum e cu libertatea pe aici, pe la noi. Lady Dochia a cunoscut lumea lui Valentin, sub toate aspectele ei, fiindcă libertatea are mai multe faţete. Cei doi au trăi împreună, ca un Zmeu şi-o Zână, multe zile şi nopţi, unele de un adevărat desfrâu. (Baba Dochia şi desfrâul, nu! lady Dochia cum să nu?) După ce s-a săturat de desfrâul libertăţii, lady Dochia l-a părăsit pe yankeu- asta e varianta ei. De fapt falsul conferenţiar i-a dat papucii, după ce a simţit că lady Dochia rămase grea. Ea, cu lacrimi în ochi, îşi aminti de vorbele de acasă: fie bărbatul cât de parşiv, cum e şi pâinea rea, tot mai bine e în ţara ta. Venind acasă, Baba Dochia s-a retras într-o peşteră, o carie a muntelui sacru. Aici ea a născut copilul yankeului şi i-a pus numele acestuia, Valentine. Nu-i semăna ei de niciun fel. Valentine îi amintea ei de vremea când ea fost o lady.

Baba Dochia se oprise în faţa magazinului din satul Durău, unde voia să facă shoping. O poticniră lacrimile. Ea îşi aduse aminte de celălalt copil al ei, de frumosul Dragobete. Nu l-a văzut din iarna trecută. „Pe unde o umbla el? O să-mi aducă un bughet de ghiocei! Eu o să merg, aici în sat, la baba Rada, cred că o mai trăi, să coc pâine în cuptor, să-mi taie o găină, să-i fac dragului băiet o ciorbă acrită cu borş, să-mi dea şi brânză dulce, lui îi place să o mânânce cu mămăliguţă.”

Baba Dochia nu mai intă în minimarket. Îşi aduse aminte că anul trecut, tot de ziua lui, Valentine nici nu a catadicsit să treacă să o vadă, măcar. Îi cumpărase un hamburgher şi o sticlă de coco-cola. Le-a lăsat ursului din bârlogul vecin cu peştera ei. Valentine, cum a venit aşa şi a plecat. În urma lui, multe fete au rămas cu inimile pe jar.
Baba Dochia plecă prin sat la vale, să o caute pe Baba Rada…

Link: Dragul ei şi draga lui

Anunțuri

Bine ai venit!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s